sâmbătă, 28 februarie 2015

Recenzie film: American Sniper



Regia: Clint Eastwood

Cu: Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman

Gen: Acţiune, Război, Biografie

Durată: 132 minute





Atenţie: Această recenzie conţine spoilere. 

Descriere:  
Chris este trimis în Irak cu unica misiune de a-şi proteja camarazii pe câmpul de luptă. Acurateţea ţintei sale a salvat multe vieţi, motiv pentru care colegii de arme l-au supranumit „Legenda”. Însă povestea lui a ajuns dincolo de liniile inamicilor, care au pus preţ pe capul său şi l-au transformat în ţintă râvnită pentru insurgenţi. Cu toate dramele războilui, Chris se mai loveşte şi de datoria de a fi soţ şi tată model pentru familia care îl aşteaptă acasă.
În ciuda pericolului şi a dorului de casă, militarul duce la bun sfârşit patru misiuni de război, în care nu-şi lasă în urmă niciun camarad. Totuşi, odată ajuns lângă soţie şi copii, îşi dă seama că traumele de pe câmpul de luptă nu îi vor da pace niciodată.




Al 34-lea film regizat de Clint Eastwood intitulat ''American Sniper'' ni-l prezintă pe Chris Kyle, un veteran american care îşi doreşte ce este mai bun pentru patria sa. El se înrolează în armată şi devine lunetist, iar în ziua nunţii sale este sunat şi anunţat că trebuie să vină pe front. În Irak Chris devine o adevărată legendă (de unde şi porecla de ''Legenda''.) Este admirat de toţi camarazii săi pentru actele sale şi devine un adevărat idol al lor. Când acesta se întoarce acasă îşi dă seama că viaţa lui nu va mai fi deloc la fel şi că toată treaba cu frontul la afectat.

Bradley Cooper a jucat foarte bine rolul lui Chris Kyle (de unde şi nominalizarea la Oscar). A fost foarte expresiv şi a interpretat personajul foarte bine. Mi-a plăcut, de asemenea, şi prestaţia Siennei Miller, care a jucat-o pe soţia lui Chris, Taya. Povestea filmului m-a intrigat şi fiind o mare fană a genurilor acţiune şi război, şi pe lângă asta o fană a lui Bradley, mi-am zis că trebuie să-l văd. Uitându-te la film realizezi cât de grea este viaţa unui soldat. Să-ţi părăseşti familia pentru a te duce la moarte nu este uşor, iar în cazul în care vrei să supravieţuieşti trebuie să iei viaţa altor persoane, chiar şi copii. Trebuie să execuţi ordinele, să ai grijă de camarazi tăi şi să nu faci nici o greşeală, pentru că te poate costa foarte mult, ceea ce s-a întâmplat şi în povestea noastră.

Mi-a plăcut foarte mult filmul, a fost foarte bun şi sper ca toţi cei ce l-au vizionat să înţeleagă mesajul său. Am văzut că foarte multă lume îl critică pe Chris pentru acţiunile de pe front, din cauza faptului că a trebuit să omoare peste circa 100 de persoane, iar cei ce au făcut filmul au vrut să-i prezinte povestea ca lumea să înţeleagă de ce Chris a recurs la aceste metode. Nu a avut de ales. Era obligat să-şi apere camarazi şi orice ameninţare trebuia distrusă, chiar dacă ameninţarea era un copil.

Într-adevăr, nu este foarte ''drăguţ'' faptul că atâtea vieţii au fost luate de un singur om, dar dacă aş fi fost în locul lui probabil că aş fi făcut la fel. Nu prea sunt de acord cu faptul că a omorât copii, adică, pe bune, copii?! Dar când vezi că pe mogâldeaţă îl mănâncă să ia bomba şi să o arunce într-un convoi american e normal să recurgi la anumite chestii. Pe lângă faptul că a trebuit să ia viaţa atâtor oamenii, el a luat parte şi la uciderea unor persoane prin chestii total aiurite şi stupide cum ar fi mutilarea (De ce ţi-ar plăcea să mutilezi pe cineva, serios acum?!)
 
 Nu mi-a plăcut sub nici o formă sfârşitul. Adică, după ce că a trecut prin atâtea şi ''fantomele'' trecutul îl urmăresc pretutindeni, el reuşeşte să depăşească într-o oarecare formă toate cele întâmplare şi încearcă să aibă o viaţă cât se poate de normală alături de familia lui. Atunci, când se bucură şi omul de familia lui, vine un tip şi îl omoară. Serios?! Nu puteai să-l omori pe front, adică, pe bune? Exact la sfârşit, ce naiba!


Îl recomand tuturor ce adoră genul filmului şi tuturor ce au ''dubii'' în privinţa filmului. 

P.S - Dacă sunteţi slabi de inimă nu vă uitaţi.



 TRAILER: 

 NOTĂ:

2 comentarii:

  1. Hmmm, nu mă dau în vând după filmele de acțiune, dar îmi place recenzia ta și văd că ți-a plăcut. Știu ce fac în seara asta! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu le ador -din cauta tatei- :)) Să-mi spui cum ţi s-a părut, chiar sunt curioasă.

    RăspundețiȘtergere