marți, 3 februarie 2015

Recenzie: Provocarea #1 (Rephelimii #1) de Simona Stoica






Am acceptat şi eu provocarea, la fel ca mulţi alţii. Provocarea de a citi ''Provocarea'' de Simona Stoica. Sinceră să fiu, nu am fost deloc surprinsă de cât de genială poate fi această carte. După ''Ultimul avanpost'' de Lavinia Călina şi alte câteva cărţi scrise de autori români contemporani, m-am convins că românii ştiu să scrie nişte chestii extraordinare.

Descriere:

''  În străvechea cetate din Haven, Rephelimii, un grup de asasini conduşi şi instruiţi de Azazeal Vellenhall, încearcă să împiedice declanşarea unui război cu Cele Zece Orori. Jack Harper, liderul lor, este trimis dincolo de Voal, pentru a o găsi pe nepoata lui Azazeal - tânăra Desiree, cea de a Treia Cheie a Havenului. Însă când descoperă misterele care înconjoară conacul Wolfmaner şi cine e răspunzător pentru crimele săvârşite în urmă cu 150 de ani, Desiree refuză să îşi accepte moştenirea şi să înfrunte trecutul. Jack nu are de gând să renunţe şi ar face orice ca să salveze Havenul. Îi va câştiga încrederea, o va minţi şi o va seduce pentru a-şi îndeplini misiunea.

Provocarea a fost acceptată.''



Simona este o scriitoare bună, iar ''Provocarea'' este, într-adevăr, o provocare. Am lăsat de multe ori cartea jos din mână, pentru că aveam o nerăbdare în mine pe care nu o pot descrie. Voiam să aflu nespus de mult adevărul despre Wolfmaner, dar, în acelaşi timp, nu. Eram extrem de curioasă şi voiam să aflu finalul cât mai repede, dar în acelaşi timp, nu.  Mi-a fost şi puţin frică, sinceră să fiu. Aveam unele bănuieli despre ce se va întâmpla în carte, unele mi-au fost confirmate, altele nu.

De-a lungul cărţii, am stat cu sufletul la gură şi cu inima în gât. Au fost unele momente când nu ştiam cum s-o duc la capăt. Cartea, mă refer. Ajunsesem la un punct în care pur şi simplu mă enervam de încăpăţânarea personajelor. Adică, mie îmi era frică de nu mai puteam pentru ei, iar ei erau nişte încăpăţânaţi. Când vedeam că intră în bucluc şi nu mai ies din el, mai să-mi rup părul din cap. Îmi era frică ca nu cumva vreunul dintre ei să păţească ceva, fiindcă tare m-am mai ataşat de ei. Dacă eram acolo le dădeam o mamă de bătaie la toţi şi uitau de încăpăţânare. 

Desiree, Derek, Michael, Sarah, chiar şi Viola, mi-au fost dragi pe tot parcursul romanului. Dar, sinceră să fiu, pe Jack Harper l-am iubit şi îl iubesc cel mai mult. Mi-a adus aminte de cineva drag, şi îmi plăcea că era mereu acolo gata de acţiunea. Înfăţişarea, comportamentul, atitudinea, toate mi-au plăcut şi nu am reuşit să-i găsesc vreun defect (deşi, mă îndoiesc că are vreunul). 

După ce am terminat cartea, pe lângă faptul că habar nu aveam ce să mai fac cu viaţa mea, mi-am imaginat toată ziua cum ar fi dacă aş fi fost eu în locul lui Desiree. Deşi eu am participat la toate aventurile din carte, cu sufletul şi cu inima, mi-ar fi plăcut să fiu acolo. Deşi, probabil, n-aş fi rezistat nici până în Pădurea Corbului, d-apăi până în Wolfmaner. Sincer, acum. 

Simona a scris o carte care ştie să te ţină în suspans. Pe lângă acţiune, mister, un strop pe dragoste şi teamă, SUSPANSUL n-avea cum să lispească. Simona şi-a început cariera cu dreptul, suprinzându-ne cu o carte minunată, care te va duce pe un tărâm minunat, dar totodată, înfricăşător. Ai vrea să fi acolo, dar pe cât teama te va cuprinde, pe-atât de repede vei vrea să pleci. Pe mine una m-a făcut să vizez toată noaptea numai Rephelimi.




Am ales pentru voi nişte citate care mi-au plăcut mult. Unele nu vi le voi da, pentru că conţin sopilere şi doresc ca fiecare dintre voi să accepte provocarea:


'' - De cât timp o vezi în viziunile tale?

- Destul cât pentru a înţelege că voi reprezenta sfârşitul ei dacă încerc să mă apropii de ea. E ciudat, dar simt că există o legătură între noi. Îmi dau seama când este tristă sau fericită, prind fâşii din gândurile ei în mintea mea, îi recunosc vocea, chiar dacă nu i-am auzit vreodată glasul, şi îi zăresc chipul de fiecare dată când mă trezesc din viziune. Şi preţ de o clipă am impresia că şi ea îl vede pe al meu. Apoi imaginile dispar şi o uit, dar ea rămâne în contiunare ascunsă în mintea mea, chiar dacă încerc să o îndepărtez.''


''Poate eram egoistă, dar preferam să nu mă implic în problemele altora, ştiind că mă încărcam cu grijile şi neliniştile lor, spulberând astfel şi ultima şansă de a rămâne singură cu grijile şi neliniştile mele, care în momentul de faţă erau în creştere.''


''- Dacă urmăreşti moartea, atunci te anunţ că tu ai găsit-o pe a ta.''


'' - Spui asta de parcă ai şti ce se va întâmpla.

- Viitorul este nesigur, oricât am încerca noi să-l controlăm. Dar prezentul... îl dominăm.''

 
''- Ochii tăi... ochii tăi spun mai multe decât crezi.''


'' - (...) Dar tu ce eşti, Jack Harper?

- Sunt un Rephelim. Iar Moartea e stăpâna mea.''


'' - Se pare că momentul de care mă temeam a sosit. Provocarea a fost acceptată.''

8 comentarii:

  1. Foarte frumoasa recenzia ta, dar nu stiu de ce mă oprește ceva când mă gândesc la cartea asta. Cred că nu sunt familiarizat cu tot ce înseamnă „neom”. Înțelegi tu! :)) Poate, cândva, mă voi întoarce și eu către acest gen. Poate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înţeleg :))) Sincer, nici eu nu sunt prea familiarizată cu genul (mai ales că sunt o fricoasă şi îmi e frică de tot ce e supranatural. Mai puţin de Patch şi Jack) dar uneori este bine să încerci lucruri noi, ştii? Totuşi, sper că poate a-i s-o citeşti şi tu într-o zi şi ai să vezi singur dacă e bună sau nu. Mulţumesc, nu e chiarrr aşa reuşită, am fost dată totalll peste cap de cartea asta şi nici nu-mi mai găseam cuvintele, dar, totuşi, apreciez. Te mai aştept :D

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anna, ma bucur mult ca ti-a placut cartea! :)
    Astept parerea ta si despre al doilea volum.
    P.S.: primul citat e si unul dintre preferatele mele.

    Simona.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu îţi mulţumesc foarte mult că ai scris-o. Genială. Imediat ce termin al doilea volum, voi scrie recenzia. Din câte am înţeles, este mult mai grandioasă decât prima, aşa că m-am pregătit bine sufleteşte. Nici nu îmi pot imagina ce mă aşteaptă, dar atâta timp cât Jack e acolo sunt gata pentru orice! :))

      Ștergere
  4. Aceasta carte va fi si provocarea mea, desi nu este genul preferat. Mi-a placut prezentarea ta!

    RăspundețiȘtergere