miercuri, 11 martie 2015

Recenzie: Octopussy de Cristina Boncea

Descriere:

Hyena, o adolescentă de aproape 14 ani, se întoarce acasă după o lungă perioadă de absență din mijlocul familiei. Este primită deopotrivă cu entuziasm și scepticism de către Becks, sora sa geamănă, care încearcă să reconecteze relația lor și să recupereze toți acei ani pierduți. Dar secretele mamei, ale tatălui vitreg și ale ambelor fete sunt amenințate să iasă la iveală odată cu sosirea straniului unchi din America.
Citind această carte, ești obligat să lași deoparte toate clișeele pe care le-ai auzit despre tinerii de azi. Sex, droguri, alcool, nopți în cluburi, haine de fițe? Pentru Becks si Hyena sunt doar punctul de pornire al propriilor reflecții și raportări față de viață – o foarte ciudată raportare, de altfel…
Un roman ca o călătorie fascinantă și amețitoare, cu umor sumbru și, în același timp, o atentă celebrare a individualității extreme.



În primul şi în primul rând, mulţumesc mult, Cristina, pentru că mi-ai dăruit această carte cu tot cu autograf, alături de o urare foarte drăguţă. M-ai ajutat să salvez nişte bănuţi.
În al doilea rând, recenzia.
   
Ideea cărţii mi se pare interesantă, este ceva ce nu am mai întâlnit până acum. A fost o lectură uşoară pe care am terminat-o repede. Îmi pare sincer rău că am aşteptat puţin pentru a scrie recenzia, iar din cauza asta autoarea a trebuit să aştepte puţin. Nu am avut timp şi sincer, nu eram încă sigură de părerea mea despre carte. Dar după o mică revizuire în minte, am realizat ceea ce vă povestesc acum. Mi-a atras de la început coperta, mi s-a părut drăguţă încă de când am văzut-o pe blogul autoarei. Titlul m-a făcut să mă gândesc la anumite chestii, iar la început eram puţin confuză în privinţa lui. Nu ştiam sigur dacă este vorba despre ceea ce cred eu sau despre ceva total diferit. După ce am citit-o mi-au fost comfirmate gândurile.

Nu este genul meu de lectură, eu sunt mai mult atrasă de aventură, science fiction, dragoste, fantasy. Limbajul m-a deranjat pe parcursul romanului, dar am trecut peste din cauza povestii care încă mă intriga. Într-adevăr, în carte sunt şi scene sexuale, dar eu am privit cartea din alt unghii, nu din acela. Nu o judec pentru scene, mi s-au părut potrivite pentru carte. Şi să fim serioşi, cu toţi am mai citit scene sexuale înainte. Privind cartea din alt unghii, observi povestea şi semnificaţia ei. 

Mi-a plăcut mult faptul că personajele principale sunt total diferite şi mi s-a părut foarte specială chestia asta. Mi-a plăcut de Hyena şi personalitatea ei. E favorita mea dintre toate personajele.

Părerea mea este că romanul merită, dar cu mâna pe inimă vă spun, nu o citiţi sub nici o formă dacă sunteţi obişnuiţi să citiţi numai cărţi de la Libertatea pentru femei şi v-aţi obişnuit mintea numai cu poveşti de dragoste cu finaluri fericite. Nu o veţi aprecia pe cât merită, iar în cel mai prost caz nu o veţi înţelege.

Autoarea chiar are potenţial şi să sperăm că pe viitor va mai publica nişte cărţi. 


NOTĂ:



4 comentarii:

  1. Am primit si eu cartea din partea Cristinei. La inceput, recunosc, am vrut s-o citesc. Asa, din curiozitate. Dupa prima recenzie citita - nu prea pozitiva - am zis ca am s-o las putin. Acum, dupa ce am mai citit cateva, sunt tare confuz. Nu stiu daca vreau s-o citesc, dar, totusi, ma incita ce tot spun altii. Tie, personal, cum ti s-a parut, trecand peste recenzie? Ai recomanda-o? Mi-o recomanzi, de asemenea, stiindu-mi, cat de cat, gusturile? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ăhm, la gusturile tale pe care le ştiu cât de cât, ţi-aş recomanda-o, dar nu aş putea garanta că o să îţi placă. Eu zis să îi dai o şansă, pentru că s-ar putea să îţi placă.

      Ștergere
  2. Mulțumesc. Chiar după ce fac recenzia ultimei cărți citite, mă apuc de această carte. Am să văd cum este! :) Succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anna, am citit și eu cartea, mi-a plăcut într-o oarecare măsura, deși autoarea a exagerat cu unele chestii. Sexul devine un supliment fizic, mai mult pentru plăcere. Și, după cum am zis și în recenzie, niciodată nu voi mai putea privi un cățel cu aceiași ochi. Why, God, why? :))

      Ștergere