Limba originală: engleză
Traducere şi note de: Shauki Al-Gareeb
Anul apariţiei în România: 2014
Format: 130 x 200 mm
Titlul original: Looking for Alaska
Nr. de pagini: 288
Editura: Trei
Descriere:
Miles Halter, un
adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre
în ultimele lor clipe de viață – pleacă la școala cu internat Culver
Creek în căutarea a ceea ce Rabelais numea Marele Necunoscut.
Acest Necunoscut se
dovedește mai tulburător decât și-ar fi imaginat vreodată când în noul
său cerc de prieteni își face intrarea seducătoarea Alaska Young.
Inteligentă, amuzantă, imprevizibilă, Alaska îl atrage într-o lume
misterioasă de lumini și umbre, ce stă sub semnul ultimelor cuvinte ale
lui Simon Bolívar, faimosul general imortalizat de Gabriel García
Marquez: Cum o sa mai ies eu din labirintul ăsta? Nimic nu va mai fi la fel.
Primul prieten.
Prima iubire.
Ultimele cuvinte.
ÎNAINTE. Miles Halter – un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre în ultimele lor clipe de viaţă – pleacă la şcoala cu internat Culver Creek în căutarea a ceea ce Rabelais numea „Marele Necunoscut".
Acest Necunoscut se dovedeşte mai tulburător decât şi-ar fi imaginat vreodată când în noul său cerc de prieteni îşi face intrarea seducătoarea Alaska Young. Inteligentă, amuzantă, imprevizibilă, Alaska îl atrage într-o lume misterioasă de lumini şi umbre, ce stă sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simón Bolívar, faimosul general imortalizat de Gabriel García Márquez: „Cum o să mai ies eu din labirintul ăsta?" DUPĂ. Nimic nu va mai fi la fel.
Fetele vor plânge, iar băieţii vor găsi dragoste, atracţie şi dorinţă în parfumul de vanilie şi ţigări pe care îl răspândeşte Alaska. -- Kirkus Review
Căutând-o pe Alaska surprinde perfect intensitatea trăirilor şi disperarea care definesc adolescenţa. -- teenreads.com
Frumuseţea acestui roman stă în faptul că nu ascunde nimic. -- The Guardian
Recenzia:
Căutând-o pe Alaska m-a surprins, sinceră să fiu. Ştiam deja ce avea să se întâmple, dar mă încăpăţânasem şi mi-am zis că trebuie să o citesc indiferent de ce o fi. Credeam că-i o carte oarecare despre droguri şi iubiri adolescentine, în care unul dintre ei moare şi aşa mai departe. Nu credeam că e posibil să simt toate acele sentimentele minunate care mi-au năvălit atât mintea cât şi corpul, citind cartea.
A fost plăcut să fac parte din grupul Alaskăi şi să-i pătrund în minte Rotofeiului. Mi-a plăcut perspectiva şi percepţia sa, dar cel mai mult am adorat la el iubirea ce o simţea pentru Alaska. Toate cuvintele şi gândurile adresate ei sunt minunate. Te face să crezi că o merită, şi chiar o face. Deşi relaţia lor nu a existat, cea amoroasă mă refer, el a ştiu să se bucure de fiecare moment pe care l-a avut alături de fermecătoarea Alaska.
Alaska mi s-a părut o persoană tristă, care se ascundea după o mască. Nu puteai fi niciodată sigură dacă ceea ce spunea era adevărat, sau pur şi simplu minţea. Mi-ar fi plăcut să ştiu ce se afla în mintea ei, să ştiu tot ce gândea şi tot ce simţea. Voiam să ştiu dacă ea simţea ceva pentru Miles, sau era doar o iubire neîmpărtăşită. Mi s-a părut o persoană dificilă şi greu de mulţumit. Era o fermecătoare în mii de nuanţe care putea avea orice îşi dorea şi putea să aibă toată lumea la picioare. Era o fire unică şi fabuloasă, genul de femeie pe care toţi bărbaţi o vor, dar nimeni nu o are.
În timp ce dădeam pagină cu pagină, după incident, mă gândeam la toate chestiile din capul Rotofeiului, în care mă şi aflam. După indicent el nu mai reuşea să distingă anumite lucruri, şi îi era dificil să-şi imagineze o viaţă fără ea. Se trezea în fiecare zi cu gândul de a elucida misterul, în speranţa că ea avea să fie încă acolo. Îi era dor de ea şi regreta faptul că nu avusese parte de ceea ce el îşi dorise alături de ea. Regreta faptul că nu a reuşit să o salveze, deşi putea. Toatele acele sentimente de tristeţe şi vinovăţie pe care el le-a simţit după, le-am simţit şi eu. John a reuşit să mă atragă în lumea lui Miles provocându-mă să dezleg misterul minţii lui. ''Căutând-o pe Alaska'' nu este numai o poveste de dragoste nereuşite, este o carte plină de mistere pe care numai o minte deschisă le poate rezolva.
După o bătaie crâncenă cu sentimentele, de la ora 18 până când ceasul bătea spre ora 2, am închis cartea şi mi-am şters lacrimile care mi-au fost alături de pe la mijlocul cărţii. Cartea m-a umplu de sentimente şi regrete, şi m-a făcut să mă gândesc la anumite chestii pe care înainte nici nu le băgam în seamă. Citind ''Căutând-o pe Alaska'' am realizat că trebuie să mă bucur de fiecare moment din viaţă, de fiecare moment alături de persoana iubită, pentru că niciodată nu ştii când soarta are de gând să te lovească mai ceva ca un camion.
O călătorie frumoasă alături de nişte oameni minunaţi, alături de nişte pieteni adevăraţi cu un sfârşit tragic. A fost un roman amuzant, cu o poveste extrem de frumoasă şi interesantă, care te atrage într-un mod înspăimântător.
O călătorie înfricăşătoare, dar totodată fantastică în căutarea Marelui Necunoscut şi în încercarea de a ieşi din labirint.
Înainte să vă dau citatele culese de printre rânduri, voiam să vă anunţ, pe cei ce nu ştiţi, că acest roman va fi ecranizat. Nu s-a spus nimic despre actori sau despre data lansării, dar cel mai probabil filmul va apărea prin 2016, iar actorii îi vom afla când va fi timpul pe pagina autorului.
Citatele, după cum bine v-am obişnuit:
“ – Voi fumaţi ca să vă bucuraţi de ţigară. Eu fumez ca să mor. “
“ - Îţi petreci toată viaţa în labirint, gândindu-te la felul în care vei evada de-acolo într-o buna zi şi cât de mişto o să fie şi îţi imaginezi că viitorul te face să mergi înainte, dar n-o faci niciodată. Te foloseşti de viitor pentru a scapă de prezent. “
''N-am făcut sex. Nu ne-am dezbrăcat. Nu i-am atins sânul gol, iar mâinile ei n-au coborât mai jos de şoldurile mele. Nu conta. În timp ce dormea, am şoptit:- Alaska Young, te iubesc.''
“Aşa că m-am întors în camera mea şi m-am trântit pe pat, gândindu-mă că, dacă oamenii ar fi fost ploaie, eu aş fi fost o burniţă şi ea ar fi fost un uragan. “
Citat favorit:
“ Iar acum cred că e momentul prielnic să spun că era frumoasă. În întunericul de lângă mine, Alaska mirosea a sudoare şi a raze de soare şi a vanilie, iar în acea noapte luminată de o luna firavă vedeam doar silueta ei, excepţie făcând momentele în care fuma, când tutunul aprins al ţigarii ei îi învăluia faţa într-o lumină roşiatică. Dar, chiar şi pe întuneric, îi vedeam ochii – două smaralde arzătoare. Avea acel soi de privire pătrunzătoare care te făcea să-i cedezi. “
NOTĂ:
Cartea este groazava, am citit-o si eu. Imi plac mult citatele alese. Cred ca e cartea preferata de la John Green, imi place mai mult decat "Sub aceeasi stea". :D Dragut ca ai folosit margaretele.
RăspundețiȘtergerePupici!
Ştiu că ai citit-o, ţi-am citit recenzia :)) La fel ca tine, cartea favorită de la John este asta. Le-am citit pe toate ale lui (mai puţin două) şi asta rămâne pe departe favorita mea. Păi, faza cu margaretele e amuzantă. Mă săturasem de steluţe :))))
Ștergere