marți, 20 ianuarie 2015

Recenzie: Sabia Magică de Marcus Sedgwick






Premiul Booktrust Teenage & Premiul American Library Association pentru cea mai bună carte pentru tineri.


''În toiul unei ierni necruţătoare, Toma şi fiul său, Petru, sosesc în Ciust şi se aşază acolo, ca tăietori de lemne. Dar Petru nu poate să înţeleagă de ce tatal să poartă cu sine o cutie lungă, plină de zgârieturi, ale cărei conţinut rămâne un mister.


O istorie despre pierdere şi izbăvire, inspirată de poveştile cu vampiri din folclorul est-european, o interpretare originală a unui mit fără vârstă. ''



 ''Sânge proaspăt pentru legenda nemuritoare a vampirilor...'' 
Publishers Weekly

''Legendele cu vampiri sunt readuse cu măiestrie la viaţă într-o poveste gotică, excelent documentată şi bogată în detalii. Oroarea domneşte în inima pădurii...''  
Publishing News




Cu toţi am auzit măcar o dată în viaţa noastră despre acele creaturi mitice, ce sunt speriate de usturoi şi vin noaptea şi-ţi beau sângele. Unii oameni, mai ales femeile, în general, văd acele creaturi ca fiind nişte prinţi făcuţi din Rai. Deşi nu-mi place să ruin vise, vampiri nu sunt deloc prinţi făuriţi în Rai. Ci nişte creaturi urâte care sunt pe departe de a fi nişte prinţi (doar în viaţa anterioară, dacă o fi fost).

Să spui lui vrâncean 
Şi lui ungurean
Ca să mă îngroape
Aici, pe aproape, 

Asta mi-a plăcut foarte mult la această carte. Autorul a scos în evidenţă faptul că vampirii, acele creaturi nocture, nu sunt nici pe departe nişte frumoşi, ci doar nişte creaturi oribile care nu au sentimente. A fost plăcut să citesc ceva diferit legate de aceste creaturi, pentru că eu una deja mă săturasem de vampirul sexi din toate cărţile. Nu mă înţelegeţi greşit, doar că îmi plac lucrurile diferite.

În strunga de oi,
Să fiu tot cu voi;
În dosul stânii
Să-mi aud câinii.

La început, m-a atras coperta şi numele cărţi. Îmi plac chestiile astea mai medievale. Am citit descrierea, care nu m-a atras aşa de mult, dar, totuşi, i-am dat o şansă. Admir mult faptul că autorul s-a documentat despre români, despre România, despre obiceiurile noastre şi despre ceea ce se înconjoară. Marcus a spus că ''Transilvania este un loc minunat, cu munţi, păşuni şi păduri.'' Dar, a fost foarte puţină descriere şi nu am aflat mai nimic de personaje. Nu au fost prea multe sentimente puse la bătaie în carte.

Iar tu de omor 
Să nu le spui lor.
Să le spui curat
Că m-am însurat 

Cartea este una bunicică, pe care o recomand iubitorilor de aventură şi mitologie. Este foarte uşor de citit şi nu îţi încarcă mintea cu prea multe, dar, totuşi, te face să doreşti s-o termini cât mai repede. V-aş da detalii despre ce-aţi putea găsi în carte, dar o să vă las pe voi să descoperiţi frumuseţea ascunsă a acestei cărţi.

Cu-o mândră crăiasă,
A lumii mireasă;

6 comentarii:

  1. Nu m-a impresionat cartea, am apreciat ca s-a documentat in legatura cu mitologia romaneasca dar as fi preferat sa o faca pana la capat sau sa nu modifice ce a aflat doar ca sa poata sa duca povestea in sensul in care l-a vrut (mireasa care sta inchisa 40 de zile?). In plus actiunea e usor previzibila si despre majoritatea personajelor aflii foarte putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am observat că autorul nu se prea inplică în a descrie mai mult personajele şi nu sunt prea sentimentale.

      Ștergere
  2. „ pentru că eu una deja mă săturasem de vampirul sexi din toate cărţile. Nu mă înţelegeţi greşit, doar că îmi plac lucrurile diferite.” OH DA BINE SPUS CU „vampirul sexi din toate cărțile”. Adică, serios, mereu aud de la fanele disperate, „vampirii sunt sexi”. Ok, frate, atunci oamenii cum sunt? Urâți și înfricoșători? Nu m-au atras niciodată cărțile cu vampiri. Recenzia e frumoasă, felicitări, dar, cum ai spus, frumusețea acestei cărți este „prea ascunsă”.

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi eu care credeam că sunt singura care s-a săturat de vampiri sexi =))) Serios, sunt peste tot ăştia. Sunt mai ceva ca furnicile şi fetele sunt înnnnebunite după ei. Eu una prefer oamenii, ei măcar există :)) Mulţumesc :D Da, din păcate, autorul a mai păstrat pentru el anumite chestii care ar fi trebuit să fie în carte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh doamne sunt nevoita sa aleg intre doua carti asta si inca una si nu stiu pe care sa o aleg..recenzia ta m.a pus iar pe ganduri. uni spun ca e faina alti ca nu..imi plac amandoua ce sa fac :o

    RăspundețiȘtergere