duminică, 11 ianuarie 2015

Recenzie: Ultimul Avanpost de Lavinia Călina



Am citit nişte recenzii ale cărţi, care mi-au dat de înţeles că este o carte foarte bună care se merită. Sincer, pe mine una m-a atras foarte mult descrierea şi coperta. Descrierea m-a făcut să mă pun pe gânduri, şi să-mi imaginez o Românie a anului 2046, după al trilea Război Mondial. Coperta mi s-a părut foarte impunătoare, foarte distinsă şi artistică.


Descriere:

''Al treilea Război Mondial a luat sfârşit, iar România anului 2046 este Regat. Logodită cu prinţul Alex şi fiică a Ministrului de Interne, tânăra Diane trăieşte o viaţă luxoasă şi lipsită de griji, ocupată cu discursuri, dileme cu cea mai potrivită garderobă a zilei, călătorii obositoare, speech-uri învăţate pe de rost şi accesele de furie ale prinţului, Diane contemplă fără prea mult entuziasm un viitor previzibil. Însă viaţa i se schimbă complet într-o singură noapte, atunci când este răpită de către un grup de rebeli, pentru care guvernarea autoritară a regatului întruchipează răul absolut.

Acţiune, răsturnări neaşteptate de situaţie, intrigi, romance - iţele unei poveşti în care eroina învaţă două adevăruri cruriale: nimeni nu este cine pare la prima vedere, iar alegerile luate au întotdeauna consecinţe.

Va reuşi Diane să risipească misterul şi, mai ales, va reuşi să descopere în final care este adevărata ei identitate?''



Aş vrea să scriu toate cuvintele de laudă existente  pe această planetă, pentru această carte. Autoarea a reuşit să mă suprindă într-un mod plăcut, în care, până acum, nici un autor nu a reuşit să o facă.

La început, Diane este manipulată de toată lumea şi trebuie să accepte tot ce îi spun ceilalţi să facă - de aceea s-ar putea să pară, uneori, cam fiţoasă -. Dar, după câteva capitole, facem cunoştinţă cu adevărata Diane. O femeie destul de sigură pe sine, luptătoare şi de neoprit. Începutul cărţii m-a atras foarte mult şi m-a îndeptat să citesc cât mai repede cartea, spre deosebire de alte cărţi în care începutul este extrem de plictisitor. Cartea devine din ce în ce mai palpitantă cu cât citeşti mai mult din ea. Eu una, îmi doream să fiu acolo. Să fac parte din aceea lume şi să ajut la înfrângerea răului.

Cartea a fost parcă scoasă din filmele SF. Autoarea a scris foarte frumos totul, fără să se piardă în detalii. Descrierile nu sunt nici prea scurte, dar nici extrem de lungi ca să te plictisească, suficient cât să te facă să înţelegi despre ce este vorba. Şi să nu uităm faptul că, în carte este prezent tot tacâmul: acţiune, dragoste, umor etc.

Ultimul Avanpost este o carte, care, pe mine una, m-a făcut să uit noţiunea timpului şi să uit ce e ăla somn. A trebuit să termin neapărat cartea, deoarece eram foarte nerăbdătoare să aflu care este final. Aştept cu sufletul la gură al doilea volum, şi cine ştie, poate şi pe al treilea.

Lavinia a scris o carte care este un succes, după mine. Am fost puţin frustrată când mi-am dat seama că sunt atâţia scriitori români care sunt uimitori, dar care nu sunt apreciaţi pe cât ar trebui. Sper ca această carte să fie tradusă în cât mai multe limbi şi să se facă şi-un film după ea. Îi urez autoarei toate cele bune şi sper să publice cât mai multe cărţi.



''- Şi de ce crezi că organizaţia ta e mai bună? Vă lăudaţi că vreţi echilibru, siguranţă, corecti....aaa! Asta înseamnă E.S.C.U.?''



''- Văd că ştii cum să faci o fată să se simtă excelent la o întâlnire. Alegi bine şi locul, şi invitaţii. Nu ştiu cum naiba le găseşti, dar sunt superbe. Şi restaurantul în care m-ai dus mai devreme, totul e ca într-un basm.

- Unul cu vrăjitoare, completă el, uitându-se la mine. Mai e şi altceva de care vrei să te plângi?''



''- (...) Ştii că erau cât pe să ne retragă fondurile din cauza ta?

- De ce să le retragă? am spus ironic. Fundul lor regal s-a săturat de buzele tale?''



'' - Omul când vine pe lume are el doar pielea, pe parcursul vieţii depinde doar de el dacă se leagă cu propriile lanţuri sau îi lasă pe alţii să îl lege cu ale lor.''

12 comentarii:

  1. Tocmai ce mi-a ajuns si mie cartea . Abea astept sa termin Endgame si sa ma apuc de ea .Frumoasa recenzia <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Eu n-am apucat să încep Endgame, deşi o am de ceva vreme. Să-mi spui cum ţi s-a părut.
      Mulţumesc! :D

      Ștergere
    3. O sa iti spun. Dar cred ca va dura ceva deoarece nu prea imi permite timpu sa citesc foarte mult

      Ștergere
  2. Am gasit atatea recenzii pozitive despre cartea asta incat am hotarat ca trebuie neaparat sa o citesc, sper ca in curand o sa am timp sa o incep

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, o carte minunată, scrisă impecabil. Sper să faci rost de ea cât mai curând, să vezi singură frumuseţea acestei cărţi.
      Mulţumesc pentru părere :D

      Ștergere
  3. Prea multe lucruri bune auzite legate de această carte. Lavinia, se pare, a știut să scrie ceva bun. Frumoasă recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bun. A fost foarte bună şi mi-a depăşit cu mult aşteptările. M-a luat prin surprindere, chiar. Foarte frumos e să citeşti cărţi româneşti scrise de autori contemporani. Mulţumesc!

      Ștergere
  4. Am citit la un moment dat pe blog ca se aseamana cu Jocurile foamei... Din ce punct de vedere, in afara de cel ai eroinei puternice si curajoase? Si al actiunii cumva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mi s-a părut că se asemănă prea mult. Singura asemănare este că Guvernul conduce. În Jocurile Foamei sunt cei din Capitoliu, iar în Ultimul Avanpost R.U.T.R.
      Personajele - Diane şi Katniss - nu mi s-au părut foarte asemănătoare- Diane e manipulată la început şi a fost crescută cum s-a putut mai bine, trăieşte pe picior mare şi nu vede lumea altfel (până află adevărul, dar nu zic mai mult pentru că nu doresc să dau spoilere), pe când Katniss, ea a trăit într-o lume total opusă de cea a lui Diane. Ea a trebuit să facă multe lucuri pentru a supravieţui în sărăcia din Districtul 12.

      Ștergere